Ştiri
mai 4, 2017
Bune practici de comunicare online pentru domeniul medical
Bune practici de comunicare online pentru domeniul medical
Cu toții știm că ne petrecem o mare parte a timpului în mediul online (un studiu recent realizat de Biroului Român de Audit Transmedia arată că utilizatorii de internet din România petrec mai bine de 4 ore navigând online). În contextul în care tot mai multe dintre activităţile noastre s-au mutat acum online, de la plata facturilor până la cumpărături și plata taxelor către administrația locală, nu este de mirare că și informațiile despre sănătate urmează acelaşi trend fiind cu împărtășite și căutate prin intermediul internetului și al rețelelor sociale online.
Pentru că internetul a revoluţionat nu doar felul în care comunicăm, ci și accesul la informații, transformând radical peisajul canalelor de comunicare în masă, este important să discutăm nu doar despre ce comunicăm ci și despre bunele practici pe care furnizorii de servicii de sănătate ar trebui să le urmeze în comunicarea lor online, ținând cont de specificul domeniului medical. Deși nu există o rețetă magică și unică pentru o comunicare online eficientă, putem identifica o serie de reguli care să ne ghideze activitatea de promvoare într-un domeniu profesional predispus situațiilor de risc și de criză.
Cum profitați de propriile canale de comunicare?
Owned media reprezintă canalele de comunicare deținute și controlate de organizație, cum ar fi website-urile, platformele social media, blogurile proprii sau campaniile de e-mailing.
Nu mai este un secret pentru nimeni că paginile de brand trebuie să livreze în permanență conținut relevant publicului. Indiferent de platformă, în mod ideal, în crearea conținutului trebuie să fie implicați profesioniști în comunicare cu o bună cunoaștere a domeniului medical. Până la urmă conținutul acestor platforme va reflecta și profesionalismul organizației voastre, influențând capacitatea ei de a atrage și de a reține clienții; așadar, să beneficiați de sprijinul unui profesionist înseamnă să creșteți șansele de a oferi conținut relevant și de a-l comunica într-o manieră adecvată. În plus, comunicarea trebuie să fie bazată pe un plan editorial strategic.

Așadar, dacă sunteți la început, sau dacă vreți să ameliorați comunicarea online, este important de reținut:
- Informațiile medicale oferite pe platformele online trebuie să conțină o atenționare privind sursa acestora precum și orice fel de alte elemente pe care trebuie să le comunicați din punct de vedere legal sau al deontologiei profesionale;
- Conținutul postat de voi trebuie să fie relevant pentru public și să se adreseze nișei de piață pe care o vizați
- Dacă pe site includeți și prezentări ale medicilor, sau ale altor persoane / organizații / instituții cu care lucrați, acestea trebuie să aibă un caracter unitar, atât în ceea ce privește cantitatea de informații furnizată cât și în ceea ce privește stilul de redactare. Totul trebuie desigur scris într-o manieră impecabilă: un dezacord, un termen medical sau orice alt cuvânt folosit greșit, vor crea o impresie proastă eventualilor clienți.

- Dacă site-ul vostru conține poze de prezentare, este important ca acestea să respecte un standard unitar. O idee bună este să creați o arhivă proprie de fotografii care să respecte același standard. Mesajele comunicate de voi vor câștiga astfel sub raportul unității și al profesionalismului; Spre exemplu, pe site-ul policlinicii de mai sus putem observa că nu toți medicii au poza de profil încărcată, și că nu toți au afișată nota obținută în urma feed-back-ului dat de pacienți.
- Multe organizații se confruntă cu existența unor conturi neoficiale pe diferite platforme. Monitorizați permanent acest fenomen și semnalați acolo unde este cazul existența lor.

Cum gestionați modul în care se vorbește online despre brand?
Pentru aceasta trebuie să discutăm puțin despre conceptul de earned media, care se referă la conversația țesută în jurul brandului de către alte persoane sau clienți, publicată pe alte platforme decât canalele proprii ale organizației.
Pentru a fi la curent cu tot ceea ce se vehiculează despre brandul vostru, despre serviciile sau,
după caz despre produsele pe care le oferiți, este necesar să aveți în vedere următoarele activități:

- monitorizare user-generated content despre brand: ce spun ceilalți despre voi.
- managementul comentariilor
- community management: această activitate presupune construirea, creșterea și gestionarea comunității online de care organizația voastrăare neapărată nevoie pentru a-și gestiona cu succes imaginea în mediul online;
Informațiile despre medici (sau despre alți angajați ai organizației) care apar pe alte canale media, fie că vorbim despre social media fie că vorbim despre media tradiționale sunt esențiale deoarece toți membrii organizației se pot transforma în multiplicatori de imagine;

anume postează aceștia este important pentru organizația voastră; de aceea o bună cunoaștere a felului în care se selectează audiența pentru anumite postări, sau chestiunile care țin de restricționarea accesului – sunt esențiale în această situație. Nu ignorați nivelul de folosire a noilor media pe care îl au angajații voștri și încercați nu doar să formulați liniile generale ale unei politici de comunicare online, ci și să îi puneți pe aceștia la curent cu toate obligațiile legale.

În același timp însă, tot prin intermediul postărilor de pe conturile personale ale medicilor se poate construi și suportul emoțional de care pacienții – sau familiile acestora – au nevoie în anumite situații. Așadar, tagging into hospital poate fi folosit cu succes.
Cum rămâne cu mijloacele tradiționale de comunicare?

Recapitulând așadar, nu există o singură rețetă de succes pentru a comunica în domeniul medical. Există însă o rețetă potrivită pentru fiecare situație și pentru fiecare brand și rămâne să decideți singuri ce fel de „tratament” este mai adecvat contextului în care vă aflați și, mai ales, planurilor voastre de viitor.